+36-34/787-242 info@mntkem.hu

 Ezúton is szeretnénk felhívni minden civil szervezeti vezető figyelmét az alábbi civil szervezeteket érintő aktuális határidőkre, információkra:

 •  A 2022. évi OBH beszámoló és TAOA civil szervezetek a 2022. évről szóló beszámolójukat és a közhasznúsági mellékletet május 31-ig kötelesek elfogadni és megküldeni az Országos Bírósági Hivatal részére.
 •  A beszámolási és letétbehelyezési kötelezettséget minden szervezetnek az OBH által kiadott a szervezet beszámolási módjának megfelelő formanyomtatványon kell teljesíteni: – Az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete 2022. év – Pk-841
  A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolója és közhasznúsági melléklet 2022. év – PK-842
  – A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet éves beszámolója és közhasznúsági melléklete 2022. év- PK-843
 • A beszámolót ugyan a szervezet képviselője nyújtja be, de ne feledjék, hogy azt minden esetben előzetesen jóvá kell hagynia a döntéshozó szervnek is!
 • Szintén nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a nonprofit szervezetek társaságiadó-alanyok, függetlenül attól, hogy az adott adóévben vállalkozási tevékenységet végeztek-e vagy sem. Nem kell azonban társaságiadó-bevallást benyújtania a civilszervezetnek és más nonprofit szervezetnek, ideértve a jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységet is, ha
  • az adóévben vállalkozási tevékenységből bevételt nem ér el, vagy
  • e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számol el.
  Ebben az esetben elegendő bevallást helyettesítő nyilatkozatot tennie az erre rendszeresített TAONY nyomtatványon az adóévet követő év május 31-éig.
 • Nem nyilatkozhatnak az egyszerűsített nyomtatvánnyal azonban azok a civilszervezetek, amelyek ingatlanhasznosítást folytatnak, és ehhez kapcsolódóan korrekciós tétel elszámolására kötelesek. Nekik szintén a társaságiadó-bevallást kell benyújtaniuk.
 • Minden más esetben is kötelező a ’29. számú taobevallás benyújtása az illetékes NAV-igazgatósághoz, akkor is, ha a bevallási időszakban adófizetési kötelezettség nem keletkezett.
 •  Beszámoló nyomtatványok: https://birosag.hu/…/civil-eljarasok…/civil-beszamolok
 • TAONY: https://nav.gov.hu/…/nyomtatvanykitolto…/NAV_TAONY
 • 2229 TAO: https://nav.gov.hu/…/nyomtatvanykitolto_programok_nav/2229

 

 • Statisztikai jelentés (1156):
  A Központi Statisztikai Hivatal minden évben felméri a civil szervezetek aktuális helyzetét annak érdekében, hogy átfogó kimutatás születhessen a szektorról. Az adatszolgáltatás a 1156-os sorszámú, online űrlap kitöltésével teljesíthető.Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a statisztikai jelentés kitöltése az 2016. évi CLV. törvény (24. és 26.§) és a 388/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet alapján minden civil szervezet számára kötelező.
  Benyújtási határidő: június 9.
  Kitöltőfelület: https://elektra.ksh.hu/
  Mindegyik határidő kapcsán fontos megjegyezni, hogy annak elmulasztása pénzbírsággal és további jogkövetkezményekkel járhat, ezért tisztelettel kérjük azok betartását

  Kérdés esetén keressék kollégáinkat bizalommal!