+36-34/787-242 info@mntkem.hu
Autista gyerekeknek, bajba jutott családoknak és óvodásoknak segítenek az év önkéntesei
Idén 3 kategóriában, 5 elismerést adunk át az Önkéntesek Világnapja alkalmából. A beérkezett javaslatokból a szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat. Sajnos a járvány-ügyi helyzet miatt december 5. helyett egy későbbi időpontban vehetik át a díjazottak elismeréseket.
Az Év Komárom-Esztergom Megyei Önkéntesei:
PRINCZNÉ SZŐKE IRÉN nyugdíjasként vállal önkéntes feladatokat a Kisbéri Protestáns Körben. A közösség tagjai a jellemzésekben kiemelték: Irénke önkéntes szolgálatával követendő jó példaként áll a helyi közösség, a fiatalabb generáció előtt. Fontos missziót vállal a bajba jutott családok megsegítésében. A szociális segítés mellett városi, egyházi, közösségi eseményeken is lehet rá számítani.
ZÁRECZKI ZOLTÁNNÉ a tatabányai Micimackó Óvoda pedagógusa, nyugdíjba vonulása után sem tétlenkedett: a rehabilitációs intézetben gyógypedagógiai asszisztensként dolgozott. Mindig is szeretett segíteni az elesetteknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek. A Micimackó Óvodában négy éve segíti a pedagógiai munkát. Az óvodai dolgozókkal bensőséges kapcsolatot alakított ki, barátságos, alkalmazkodó, szeretetteljes személyiségével. Jelenleg otthonról végezhető munkákkal támogatja az óvodai munkát.
SUGÁR GABRIELLA az autista gyerekek szüleit összefogó Kék Madár Szülőklub társalapítója és a Komárom-Esztergom Megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány önkéntes aktivistája. Kisebbik gyermeke érintett az autizmusban, s ezért is érzi fontos missziónak, hogy e láthatatlan különlegességgel élőkről minél többet tudjon meg a környezetünk. Közreműködött intézményi szintű szemléletformálásban, esélyórákat tart általános és középiskolákban. Látja azokat a nehézségeket, hiányosságokat, melyekkel az oktatási, egészségügyi és szociális intézményrendszer küzd az érintett gyermekek és felnőttek ellátása során. Kifogyhatatlan energiával, kreativitással alakította ki azokat a tevékenységi formákat, melyek egyformán segítik az érintett szülőket és támogatják az ellátásban résztvevő intézményeket.
Komárom-Esztergom megye Önkéntes Szervezete az ÖNKÉNTESSÉG TATÁN ÉS KÖRNYÉKÉN CSOPORT lett, Az Év Önkéntes Programja pedig a KORCSOLYÁZZUNK ÁBRISÉRT! elnevezésű akció.
ÖNKÉNTESSÉG TATÁN ÉS KÖRNYÉKÉN CSOPORT
Az önkéntes csoport megközelítőleg két éve szerveződik, formálódik. Mostanra mintegy 30 önkéntest számlál, akik gyűjtéseket szerveznek, támogatókat toboroznak és aktívan részt vesznek lakókörnyezetük szépítésében, alakításában, szabadidejüket, energiájukat nem sajnálva, önzetlenül. A közösség tagjai az alábbiakkal jellemezték önmagukat:
„Önkéntesség Tatán és környékén lett a neve annak az összefogásnak, amivel szeretnénk segíteni a környéken lakókat. Célunk, hogy segítsünk a Tatán és környékén élő lakosoknak. Minden olyan kezdeményezést megvalósítunk, amivel hozzájárulhatunk az emberek zökkenőmentesebb életéhez. Csapatunk tagjaiban benne van a szándék, hogy adakozzunk, segítsünk a tatai és a kistérségi lakók. Valójában az alapgondolat az az, hogy az időnket és energiánkat adjuk és ebből szerzünk támogatást a kezdeményezéseinkhez. Nagyon sokan azt gondolják, hogy csak pénzzel lehet segíteni. Mi úgy gondoljuk, hogy nem feltétlenül szükséges. Van rengeteg olyan ötletünk, amivel foglalkozni kell, megszervezni, és már tudunk is segítséget nyújtani vele. Nagyon jó látni, ahogyan a közösségek kezdenek kialakulni és elkezdenek közösen gondolkodni és cselekedni! Szeretnénk, ha Tatán mindenhol kialakulnának ilyen kis közösségek. Ez az, amihez tényleg nem kell semmi, csak csinálni kell!”
KORCSOLYÁZZUNK ÁBRISÉRT!
Egy középiskolai diákok által rendezett esemény volt 2020. január 18-án, melyet Haag Laura és Kerekes Máté szervezett, általános iskolás tanáruk unokájának adománygyűjtés céljából. Az egész program fiatal önkéntesek közreműködésével valósult meg. Összesen 30 önkéntes vett részt a programban, akik az esemény megszervezéséből és a program teljeskörű lebonyolításból is aktívan kivették részüket. Közülük is kiemelkedett Szilágyi Petra, aki végig segítette a szervezőket a program megvalósításában.
Mintegy 500 főt sikerült a szervezőknek megmozgatni. A korcsolyázáson túl, minden korosztálynak aktív időtöltést igyekeztek biztosítani; kicsiknek arcfestés, csillámtetoválás, valamint zenei fellépők (többek közt tehetséges megyei fiatalok) is színesítették az eseményt. A rendezvény teljes bevétele (belépőjegy, korcsolyabérlés, tombola) Ábris és családjának megsegítését szolgálta. A szervezésben résztvevő fiatalok pedig megtapasztalták milyen jó dolog önkéntesen tenni másokért, s megfogadták a továbbiakban is közösen szerveznek programokat. S az akcióval jó példaként is szolgáltak kortársaik felé.

Köszönjük az egyedi kerámiákat Juhász Tímea keramikusnak és az önkénteseket bemutató kisfilmek elkészítését Rácz Viktornak!

Valamint gratulálunk minden díjazottnak és jelöltnek!