+36-34/787-242 info@mntkem.hu

A nyári időszakban 4 alkalommal látogattunk el Galambos Krisztián látássérült tapasztalati szakértőnkkel a tatabányai Éltes Mátyás EGYMI júliusi augusztusi nyári táboraiba, ahol a tábori gyermekeknek tartottunk Esély Óra foglalkozásokat.

Az interaktív előadások során a diákok megismerhették Krisztiánt, aki látássérült, így releváns tapasztalatokkal szolgált a gyermekek számára. Személyes élettörténetén kívül különböző témákat világított meg, melyekből a hallgatóság megtudhatta milyen nehézségekkel jár, ha valaki látássérültként éli napjait. A mindennapok sarkalatos pontja a közlekedés. Szakértőnk kiemelte fontos, hogy mindig kérdezzük meg, látássérült társunk igényli-e a segítségnyújtást (legyen szó gyalogos, autós vagy épp tömegközlekedésről), s ha a válasz „igen”, akkor segítsünk. Ugyanis nem mindenki veszi jó néven az önzetlen támogatást.

Kulcsfontosságúak az alábbi tényezők figyelembe vétele a megfelelő segítségnyújtáshoz:

  • Helyes kísérés; nem szabad a látássérült botját tartó kezét fognunk!
  • Pontos instrukciók és helyleírások: „Második ajtó balra!”, „A bal karjánál ez található, szemmagasságban ez meg az található meg”
  • Kerüljük a hirtelen, illetve megszólalás nélküli mozdulatokat

A diákok minden alkalommal nagy lelkesedéssel fogadták előadását, s bátran tették fel kérdéseiket. Különlegességet jelentett, hogy a mindennapok során használt látássérült eszközök kipróbálására (pl.: fehér bot), s ismertetésére is sor került.