+36-34/787-242 info@mntkem.hu

200 milliós támogatás a civileknek
Megyénkben is az állatvédők kapják a legtöbb 1%-os támogatást

Idén a Komárom-Esztergom megyében székhellyel bíró egyesületek, alapítványok közül 766 részesülhet összesen 193.507.355 Ft támogatásban. Tavasszal 41.697 adófizető rendelkezett személyi jövedelemadója 1%-ról, segítve a civil szervezetek tevékenységét.
Bereznai Csaba, a Civil Információs Centrum munkatársa sajtótájékoztatón ismertette – a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján megjelent adatok alapján – az idei szja 1% felajánlásokról készült megyei összegzést.
Ezek szerint az adófizetők leginkább az Esztergomi és a Tatabányai Járásban éltek a lehetőséggel, a rendelkezések közel 60%-a ide érkezett, a Kisbéri és az Oroszlányi járásokba csak 5-6% került. Az átlagos adózó szja 1%-a 4.641 Ft támogatást jelent a megyében.
A tatabányai Tappancs és az esztergomi Bogáncs Alapítvány számára egyaránt 11,5 millió forintot ajánlottak fel 2018-ban. A harmadik és a negyedik helyen is két állatvédő szervezet, a nyergesújfalui Retriever Fajtamentő és a komáromi Rex Egyesület végzett közel 7,9 és 5,7 millió forintnyi támogatással.
A NAV a kimutatásban szereplő regisztrált civil kedvezményezetteknek hivatalból teljesíti a kiutalást, így a kedvezményezettek részéről ezzel kapcsolatban további teendő nincs. Amennyiben a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a NAV a kiutalást nem teljesítheti, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki.

A kedvezményezettek listája a NAV, a megyei adatok pedig a Komárom-Esztergom Megyei Civil Információs Centrum honlapján érhetők el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megyei adatok az alábbi táblázatban részletesen megtekinthetők: SZJA 1% – lista