+36-34/787-242 info@mntkem.hu

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően 60 óra szemléletformáló, érzékenyítő foglalkozást valósítottunk meg tapasztalati szakértőink segítségével 2022. szeptember és 2023. március között.
A foglalkozások Hetzmann-né Begala Anna fejlesztőpedagógus, Sugár Gabriella pedagógus, Kádas Judit óvodai és iskolai szociális segítő és Galambos Krisztián vak tapasztalati szakértőnk közreműködésével valósultak meg. A pályázati időszakban a vármegye különböző közoktatási intézményben jártunk foglalkozásainkkal, látássérültség, autizmus, általános tolerancia és a verbális erőszak, cyberbullying témájával kapcsolatosan.

Esélyórák – 46 óra
Az Esélyórák során a szakértők megismertetik a résztvevőket a fogyatékkal élők élethelyzetével, fogalmával, a különböző speciális élethelyzetekkel. Galambos Krisztián látássérültként saját példák útján mutatja meg a diákoknak, milyen az, ha valaki látássérült és hogyan lehetnek a segítségére a mindennapokban.

Verbális erőszak és cyber bullying előadás és tárlat – 14 óra
Az előadások alapja a WEAPON OF CHOICE elnevezést viselő tárlatunk, mely egy kanadai fotóművész képeit mutatja meg. A képek fiatalokat ábrázolnak, akiknek az arcukra sminkmesterek festettek, melyek azt mutatják meg, milyen fizikai sebeket tudnak okozni a kimondott szavaink.
A tapasztalatok és visszajelzések alapján a verbális erőszak az élet bármelyik színterén előforduló jelenség, melynek elkerülése, megoldása az adott szituációban lévő szereplőktől függ. Remélhetőleg a foglalkozásokkal elősegítjük, hogy az adódó szituációk pozitív irányt vegyenek és az áldozatok kiléphessenek az áldozati szerepből, esetleg a semleges szereplők, az úgynevezett „nézelődők” adott esetben védelmezőkké váljanak

Láthatatlan kóstoló
Az esélyóra foglalkozásokon túl, a látássérültség gyakorlati élményét bemutatva láthatatlan kóstoló programra is vártuk az érdeklődőket. A besötétített szobában a programon résztvevőknek saját maguknak kellett a szendvicskészítéshez szükséges hozzávalókat megkeresni, majd a talált hozzávalókból elkészíteni a szendvicseket.

 

Véleményünk és tapasztalataink szerint az empátia, az egymás iránti türelem, a tolerancia a tapasztalás, élményszerzés és beszélgetések együttes alkalmazása során alakítható ki a legjobban, legkönnyebben az egyénekben. Ezért tartjuk mind az esélyórákat, mind a gyakorlati foglalkozásokat (pl.: láthatatlan kóstoló) fontos elemeknek a társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében.

A projekt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.