+36-34/787-242 info@mntkem.hu

A Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház az idei tanévben is folytatja érzékenyítő programjait a megye oktatási intézményeiben. Száz foglalkozást szerveznek közép- és általános iskolákban, óvodákban, melyek fő célja a szemléletformálás, a fiatalok érzékenyítése a hátrányos megkülönböztetéssel szembesülő csoportok irányában.
A látás-, hallás-, mozgásfogyaték, valamint az időskor és a szegénység kérdésköre mellé mostantól az autizmus problematikája is bekerült szervezet programkínálatába. Az első tanórákat a tatabányai Jókai Mór Általános Iskolában tartották, melyek tananyagát – az érintett gyermekek szüleit összefogó Támogató Szülőklubbal együttműködve – Feketéné Szvitlik Zsuzsanna pedagógus, Sugár Gabriella pedagógus, Vona Ágnes gyógypedagógus és Lovász Mariann, családgondozó állította össze.

A vizsgálatok alapján ma már minden 68. gyermek érint az autizmus. Ez az állapot egy ideg-fejlődési rendellenesség, egy láthatatlan különlegesség, amelynek számtalan megjelenési formája van. Az autizmus spektrumzavarral élők számára problémát okoznak a társas kapcsolatok, a kommunikáció, a rugalmas viselkedés és gondolkodás. Előfordul, hogy ezek a gyerekek akaratosnak, öntörvényűnek látszanak, a külvilág sokszor félreérti viselkedésüket. Az autizmussal ugyanakkor sok előny is járhat: kimagaslók lehetnek a művészeti és szellemi teljesítményeik, kiváló a memóriájuk.